UTI NON ABUTI - "Bruka, inte missbruka" är en klok devis när det gäller det mesta och givetvis då också mat och dryck. Den puritanskt lagde tenderar att vilja förbjuda, begränsa och fördöma allt som är onyttigt - men glömmer att allt kan missbrukas. Den sunde livsnjutaren strävar istället efter att få så mycket av det goda som möjligt, utan att det går överstyr.


tisdag 13 juni 2017

Grillat igen...

 photo IMG_20170611_194624_363_zps1siek1xl.jpg

Okidoki. Fram med fläskkarrén igen! Den här gången har köttet glacerats innan (och under) grillningen med följande:

Glaze med soja, lime, chili och honung

Recept för 4 ur "Grilltillbehör från Arla köket" men det räckte precis till tre skivor karré:

3 msk smör- och rapsolja

rivet skal av 1 lime
1 tsk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek - fast jag tog två
2 tsk flytande honung

Innan grillningen penslas köttet med hälften av glazen - fast utan honung. Mot slutet av grillningen rör man i honungen och penslar på resten på köttet. Det blir knasigt gott.

Till detta mumsiga kött serverades sedan en matvetesallad med rostad majs och kryddig yoghurtsås. Detta ä recept för fyra pers, vi halverade det:

3 dl matvete
6 dl grönsaksbuljong
250 gram majskorn
1 msk smör- och rapsolja
6 salladslökar
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
70g blandad grönsallad

Såsen: 

2 dl turkisk matyoghurt
2 tsk sambal oelek

Rör ihop såsen och ställ i kylskåp.

Koka matvetet i buljongen efter instruktion på förpackningen. 

Stek majskornen gyllenbruna i smör- och rapsoljan (våra tog aldrig riktigt färg men blev bra ändå).
Strimla salladslöken. 

Blanda majs, salladslök och matvete. Krydda med salt och peppar.
Varva matvete och grönsallad. Ringla över såsen.

Omnomnomnomnom...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar