UTI NON ABUTI - "Bruka, inte missbruka" är en klok devis när det gäller det mesta och givetvis då också mat och dryck. Den puritanskt lagde tenderar att vilja förbjuda, begränsa och fördöma allt som är onyttigt - men glömmer att allt kan missbrukas. Den sunde livsnjutaren strävar istället efter att få så mycket av det goda som möjligt, utan att det går överstyr.


måndag 7 augusti 2017

Skärseldsägg

Detta är en oerhört enkel rätt att tillaga. Du behöver en stekpanna med lock, en burk tomatkross, två ägg och diverse blandade kryddor och starka såser. Samt lök och lite stekfett.

Börja med att fräsa upp hackad lök i stekpannan, till dess den är mjuk. Slå sedan på krossad tomat och låt puttra tills vätskan blivit reducerad en del. Det ska vara mer tjockt än vattnigt. Sedan kryddar du. Krydda efter smak - men själva poängen med skärseldsägg är att det ska vara starkt. Du kan använda torra kryddor, blöta eller en kombination och det går självklart jättebra att variera mellan gångerna. När jag gjorde skärseldsägg till dagens lunch använde jag Sriracha, Piri-pirisås och Tabasco Habanero. 

Blanda runt och knäck sedan två ägg i pannan. Lägg på locket och låt puttra i cirka 12 minuter. Sedan är det bara att ösa upp och äta.

För två portioner dubbla till två burkar tomatkross och fyra ägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar