UTI NON ABUTI - "Bruka, inte missbruka" är en klok devis när det gäller det mesta och givetvis då också mat och dryck. Den puritanskt lagde tenderar att vilja förbjuda, begränsa och fördöma allt som är onyttigt - men glömmer att allt kan missbrukas. Den sunde livsnjutaren strävar istället efter att få så mycket av det goda som möjligt, utan att det går överstyr.


måndag 23 juli 2018

Gumbo


Första posten på evigheter här på Feta Draken blir min födelsedagsgumbo. Det är en rätt från Cajunköket/Louisiana och det finns mängder med varianter av den. Min är fuskig eftersom jag inte använder traditionell redning, men strunt samma - gott är det.

Gör så här:

Ta en rejält stor gryta eller kastrull. 

Häll i två burkar med hela, skalade tomater. 
Häll i två burkar vatten.
Skär upp ett kycklinglårfilé i mindre bitar, bryn i smör, lägg i grytan.
Slanta upp ett paket (5-6 korvar) Merguez eller annan halvstark korv, bryn i smör och lägg i grytan.
Klyfta upp fyra-fem "normalstora" gula lökar och lägg i grytan.
Skär upp ett par stora röda paprikor och lägg i grytan.  
Koka upp, sätt på svagare värme så det puttrar.

Låt puttra i tre timmar. Utan lock. Rör runt då och då. 

När cirka en halvtimma-tjugo minuter återstår och kycklingen vid det här laget borde ha börjat lösa upp sig ordentlig är det dags att tillsätta kryddor. Jag gör det på känn. Smaka av. Det ska vara drag i gumbon.

Sellerisalt. Cajunkökets heliga treenighet är lök, paprika och selleri. Ett par teskedar borde räcka för att du ska känna smaken.

Cajunsås. Här och var kan man få tag på cajunkryddad stark sås (ex av märket "Kicking ASS") annars går det bra med tabasco eller stark chilisås + cajunkrydda som numera går att köpa i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer. Målet är inte att få en skarp, brinnande smak utan en dov, mullrande och mäktig hetta. 

Kanske fem minuter innan de tre timmarna gått drar du ner redning (majsmjöl eller potatismjöl) i gumbon så att den tjockar till sig lite. Testa. Lite blöt ska den vara.

Allra sist, två minuter innan det är färdigt, häller du ner en hoper räkor och rör runt. Köp stora, färdigkokta och färdigskalade räkor i frysdisken. 

Serveras med ris (vanligt matris) och/eller bröd. Vitlöksbröd och gumbo går kanonbra ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar