UTI NON ABUTI - "Bruka, inte missbruka" är en klok devis när det gäller det mesta och givetvis då också mat och dryck. Den puritanskt lagde tenderar att vilja förbjuda, begränsa och fördöma allt som är onyttigt - men glömmer att allt kan missbrukas. Den sunde livsnjutaren strävar istället efter att få så mycket av det goda som möjligt, utan att det går överstyr.


söndag 16 juli 2017

Jerkad kyckling med frukt


Det är givetvis enkelt och bekvämt att köpa en färdiggrillad kyckling på livsmedelsaffären - men särskilt svårt att få till en utsökt fågel där hemma är det verkligen inte! Hela kycklingar kan man dessutom ofta få till bra pris.  

Det här receptet, som jag läste i någon tidning någonstans och bara kluddade ner i en anteckningsbok, kallades där för "Jamaicansk kyckling" - kryddblandningen, Jamaican Jerk, kommer ju därifrån.

Innan kycklingen åker i ugn (varmlufts på 175 grader) skall den penslas med kryddsmör. Detta gör man så här:


Tag ett par robusta klickar smör. Jag höftade mängden, men det handlar om ett antal matskedar. Mycket smör, helt enkelt. Till detta tillsätter man någon tesked salt och ett par teskedar Jamaican Jerk-krydda. Sådan kan man köpa färdigblandad. Någon matsked kinesisk soja ska ner också. Blanda allt i en kastrull och smält smöret. Resultatet skall bli en mörk gegga. Pensla sedan kycklingen runt om med alltihop.

Lägg den penslade kycklingen i en ugnsform med galler i, så att undersidan av skrovet inte tar i botten av formen. I med termometer. Om du inte har en termometer så skaffar du en först! Dra termometern genom bröstfilén relativt långt ner tills du stöter mot ben, tryck sedan termometern längs benet tills den är så djupt in i köttet det bara går.

Sedan är det bara att låta ugnen jobba, tills kycklingen når en innertemperatur på 82 grader och är underbart saftig...

Det är nog inte absolut nödvändigt men jag tog ut kycklingen som hastigast när den nått 55 grader och penslade den med mer kryddsmör (lika mycket som första penslingen).

När kycklingen nått de magiska 82 graderna skall den ut. Då är skinnet tämligen svärtat men det är också otroligt gott att äta.

Servera med fruktsallad. Melon, apelsin, mjuka päron, vindruvor, tomater - vad du vill. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar